VIBE is gangmaker die regeneratief ontwerpen en bouwen stimuleert. Er is veel aandacht voor materiaalgebruik, gezondheid en welzijn van de mens.
Bio-ecologisch bouwen met VIBE
Waar staat het VIBE voor?
Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen, kortom het VIBE, is een inhoudelijk onafhankelijke vereniging die erkend is door de Vlaamse overheid.
Bouwen zonder negatieve impact of zelfs regeneratief bouwen, kan dat wel?
Onze manier van bouwen en wonen heeft vaak een erg negatieve impact, sociaal en/of ecologisch. En ook al verwarm je de ruimte niet met gas of mazout, dan is er nog in het materiaalgebruik vaak een negatieve impact. Immers, veel materialen hebben bij het productieproces een ecologische voetafdruk en kunnen bij hun einde van de levenscyclus alleen nog gedowncycled worden of, erger nog, alleen nog naar de verbrandingsoven gebracht worden. Kan het beter? Natuurlijk kan het beter! Je kan zelfs bouwen met een positieve, regeneratieve impact.
Bron afbeelding hierboven: www.vibe.be
De ambitie bij bouwen met een positieve impact ligt dus hoog. Maar met de nodige professionele ondersteuning en de juiste ingesteldheid kan je ver geraken. Zeker de moeite, dus, om er wat dieper in te duiken.
Natuurlijke materialen
Wie bio-ecologisch bouwt snapt dat we als mens een inherent deel uitmaken van de ecosystemen rondom ons. Alles hangt samen en staat in verbinding met elkaar. Bouwen met natuurlijke materialen zoals hout of andere “biobased” materialen heeft in materiaalgebruik niet de negatieve impact die bouwen met staal, beton, metselwerk en andere traditionele materialen wel heeft.
Begeleiding door VIBE voor bio-ecologisch, circulair en regeneratief bouwen
Het VIBE heeft heel wat opleidingen en formules voor ondersteuning in aanbod. Dat aanbod is gericht op vier thema’s: circulair bouwen, regeneratieve ontwikkeling, bouwen met de natuur en tools. Het aanbod vind je hier: https://www.vibe.be/aanbod/#circulair-bouwen
De zeven principes van levende systemen
De natuur is een vat vol leerlessen over hoe we ons leven, onze maatschappij en onze economie kunnen vormgeven. Regeneratieve ontwikkeling geeft zeven basisprincipes waarmee we onder meer onze bouwprojecten kunnen ontwerpen. Lees het even na op https://www.vibe.be/nieuws/de-zeven-principes-van-levende-systemen/
Stedenbouw kan ook zo
Stedenbouw kan ook zo is een prachtig boek met goede voorbeelden van hoe het anders kan. Het staat vol met inspirerende oplossingen. VIBE biedt op basis van dit boek ook workshops en lezingen aan. Een perfecte basis om goede ideeën op te doen voor jouw nieuwe projecten?
https://www.vibe.be/aanbod/introductie-stedenbouw-kan-ook-zo/
Expeditie biofiel ontwerpen
Studies tonen aan dat de natuur voordelen biedt voor onze fysieke en mentale gezondheid. Toch vreemd dat we heel veel tijd binnen doorbrengen? Om de weerbaarheid en het geluk van mensen te versterken, is het belangrijk om de connectie met de natuur opnieuw te versterken. Dat is het doel van de Expeditie Biofiel Ontwerpen. Daar vind je meer info over op: