Voeding

Wat we eten heeft een grote impact op de planeet. Hoe kunnen we milieuverantwoord omgaan met onze voeding?

Tara clark Gk8 LG7ds HWA unsplash 1

Hoe voeding ons kan helpen de switch te maken

Wat we dagelijks op ons bord krijgen heeft een zware impact op onze planeet. Er zijn twee focuspunten: geen voeding verspillen en beter eten voor je omgeving en het klimaat. Het is belangrijk om op beide focuspunten in te zetten.

I Stock 1450423926

Geen voeding verspillen

Voel jij jou ook schuldig als je eten weggooit? Je gooit niet alleen geld in de vuilbak, maar ook de grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie gebruikt zijn (vruchtbare grond, water, energie en arbeid). Als we samen minder voedsel verspillen, kan er landbouwgrond en water terug naar de natuur gaan en kunnen we energie besparen.

Pexels ella olsson 1640771

We kunnen samen een verschil maken. Kies vaker plantaardig voor je omgeving en het klimaat

Elk voedingsproduct heeft een andere impact op de klimaatverandering. Bewust kiezen voor producten met een lagere impact heeft een groot effect op de voetafdruk van jouw voedingspatroon. Groenten, fruit en peulvruchten hebben een lagere impact dan vlees, vis en melkproducten.

Wat willen we bereiken?

Eten is een persoonlijke gewoonte. Dat verander je niet zomaar. Toch zien we een beweging en zeggen steeds meer Belgen dat ze meer maaltijden zonder vlees willen eten. Jij kan die beweging ondersteunen door te streven naar de voorgestelde doelstellingen. Waar staan jullie vandaag al?

VANDAAG

Één maaltijd per week zonder vlees

We houden bijna allemaal van een stukje vlees, vis, kaas of van een glas melk. Maar we weten ook allemaal dat té veel nooit goed is. De helft van de Belgen eet daarom niet meer elke dag vlees of vis. En steeds meer Belgen zeggen dat ze vaker willen kiezen voor een maaltijd zonder vlees of vis.

2026

30% minder voedselverspilling

De Vlaamse Regering streeft naar 30% minder voedselverspilling tegen 2025. Weeg eens een week hoeveel kilo voeding er in de vuilbak beland. Hoe kan je dit verminderen? Waar wordt het meeste weggegooid? In de tips vind je een stappenplan.

2030

Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd

Kies voor halfhalf. De helft van de week een plantaardige maaltijd serveren of eten. Dat is slim. Want een plantaardige maaltijd is niet alleen beter voor je gezondheid. Het is ook beter voor je omgeving én het klimaat.

2030

De helft minder voedselverspilling.

De Farm to Fork strategie van de EU Green Deal stelt dat tegen 2030 minstens 25% van onze voeding biologisch geteeld is. Biologische landbouw heeft een kleinere impact op onze omgeving. Koop daarom ook voeding van lokale bio boeren.

2050

Allemaal milieuverantwoord eten

We streven samen naar een voedselsysteem waarbij iedereen kan genieten van duurzame voeding. Dan heeft voeding een positief effect op mens, dier en planeet. Smakelijk!

VANDAAG

Één maaltijd per week zonder vlees

We houden bijna allemaal van een stukje vlees, vis, kaas of van een glas melk. Maar we weten ook allemaal dat té veel nooit goed is. De helft van de Belgen eet daarom niet meer elke dag vlees of vis. En steeds meer Belgen zeggen dat ze vaker willen kiezen voor een maaltijd zonder vlees of vis.

2026

30% minder voedselverspilling

De Vlaamse Regering streeft naar 30% minder voedselverspilling tegen 2025. Weeg eens een week hoeveel kilo voeding er in de vuilbak beland. Hoe kan je dit verminderen? Waar wordt het meeste weggegooid? In de tips vind je een stappenplan.

2030

Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd

Kies voor halfhalf. De helft van de week een plantaardige maaltijd serveren of eten. Dat is slim. Want een plantaardige maaltijd is niet alleen beter voor je gezondheid. Het is ook beter voor je omgeving én het klimaat.

2030

De helft minder voedselverspilling.

De Farm to Fork strategie van de EU Green Deal stelt dat tegen 2030 minstens 25% van onze voeding biologisch geteeld is. Biologische landbouw heeft een kleinere impact op onze omgeving. Koop daarom ook voeding van lokale bio boeren.

2050

Allemaal milieuverantwoord eten

We streven samen naar een voedselsysteem waarbij iedereen kan genieten van duurzame voeding. Dan heeft voeding een positief effect op mens, dier en planeet. Smakelijk!

Oplossingen richting duurzame voeding voor iedereen

Ons voedselsysteem is complex, maar iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Door zelf en met je organisatie in te zetten op lekkere, gezonde en duurzame voeding kan je je impact op de planeet drastisch verlagen. Daarbij verhoog je de gezondheid en de kans op goede voeding voor iedereen. Wat ligt er morgen op jouw bord?