Duurzamer werken in de keuken van het kinderdagverblijf

Eén van de thema’s waaraan het onderzoekscentrum van de KdG Hogeschool werkte, in zijn actie-onderzoek over duurzaamheid in de kinderopvang, is voeding. Veranderen wat je eet door bijvoorbeeld minder vlees te eten of te letten op de afstand die je voeding aflegde, is een eenvoudige manier om duurzamer te leven. Daarnaast kan je proberen om minder voedsel te verspillen.

In kinderdagverblijf De Zwaluwstraat dachten de onderzoekers samen met Kim, Inge en Hilde, team onderhoud, na over wat zij in de keuken doen om duurzaam te werken.  

Heel wat, zo blijkt.

https://pedagogischondersteune...

  • Beginner
  • Blog
  • Voeding
Impact: 2/5
Investering: 1/5

Bepalen wat je eet

Kim is de kok aan tafel.  Zij kookt elke dag een verse maaltijd voor de kinderen en bepaalt samen met de coördinator het menu van de week:

“Elke week eten de kinderen één keer vegetarisch. We proberen in ons menu rekening te houden met de seizoenen, vooral het fruit dat we geven is seizoensgebonden. Brood en vlees kopen we bij een lokale bakker en slager. We hergebruiken ook onze plastiek zakjes.”

Voedselverspilling tegengaan

“Om overschotten tegen te gaan geven de kindbegeleiders elke dag door hoeveel kinderen er mee eten. Ze duiden voor elk kind aan of het een grote of een kleine eter is. De overschotten van pasta, groenten en aardappelen bijvoorbeeld verwerken we de volgende dag in de soep. Een overrijpe banaan daar maken we fruitpap mee,”  vervolgt Kim.

Inge vult aan: “De schillen van fruit en groenten worden elke dag opgehaald door een medewerker van het Tivoli-park in de buurt. Zij gebruiken ze als voeding voor de dieren”.

Een moestuin

“In onze nieuwe tuin is er ook een moestuin. Soms brengen de kinderen groenten of kruiden uit de moestuin naar de keuken, die gebruiken we dan voor de maaltijd”, zegt Hilde. “Dat vinden ze heel leuk”.

Nog werk aan

Ondanks hun inspanningen moet er elke dag heel wat eten weggegooid worden.

“Zodra het eten de keuken verlaten heeft, mogen we het niet meer gebruiken. Soms zijn er zieke kinderen, of vinden ze het niet zo lekker en dan blijven we zitten met overschot. Je kan op voorhand nooit zeker weten hoeveel ze gaan eten.”

We denken samen na wat we kunnen doen om minder eten te moeten weggooien. De volgende ideeën worden besproken:

  • We zouden de overschotten van maaltijden aan collega’s of ouders kunnen meegeven, eventueel tegen een kleine betaling?
  • Misschien zijn er dieren in het Tivoli-park die we blij kunnen maken met de resten?
  • De minder mooie stukken van de groenten kunnen we bijhouden om bouillon van te maken?
  • Als we de pudding in de keuken al in kommetjes doen in plaats van dat te laten doen door de begeleiders van de groep, kunnen we nog beter de hoeveelheden inschatten.

Kleine stapjes die samen kunnen bijdragen aan een meer duurzame wereld.