Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?

Misschien ga jij in de supermarkt ook na waar groenten en fruit vandaan komen. Je wil wat ecologischer beginnen te leven en laat daarom bananen uit Peru, boontjes uit Kenia en druiven uit Australië, links liggen. Die komen van zo ver, en dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat?

Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten die niet van bij ons komen.

  • Verkenner
  • Tutorial
  • Voeding
Impact: 3/5
Investering: 1/5

Filmpje Universiteit van Vlaanderen

https://www.universiteitvanvlaanderen.be/college/eet-je-voor-het-klimaat-beter-lokale-groenten-en-fruit

Bij Tessa Avermaete is boeren met de paplepel ingegeven. Haar grootvader was landbouwer. Vijf van zijn zeven kinderen zijn boer geworden. Op feestdagen werden er ploegkampioenschappen gehouden en speelde ze samen met haar neven verstoppertje in het graan. Toch prikkelde er naast landbouw nog een andere passie: journalistiek. Als kind droomde ze ervan om later voor de BRT te gaan werken. Ze werkte mee aan de schoolradio, Radio Tam Tam, en zat meerdere namiddagen in de radiostudio bij Kathy Lindekens' programma Van Kattekwaad tot Erger. Vandaag kan ze haar twee kinderpassies combineren: als expert duurzame voeding en landbouw aan de KU Leuven werkt ze ook aan voedselgeletterdheid. Ze wil mensen warm maken voor gezonde keuzes en voor een beleid dat jonge boeren de ruimte geeft om toekomstgericht te ondernemen. "En daarbij mogen we moeilijke thema’s, zoals de duurzaamheid van de veestapel en ook de kost van ongezonde consumptiepatronen, niet uit de weg gaan", zegt ze. Ook in haar vrije tijd staat Tessa niet stil. Letterlijk en figuurlijk. Als langeafstandsloper haalt ze tijden die verschijnen op de marathonranglijsten voor vrouwen van Runners' World België. Dat wil zeggen dat ze die marathons liep onder de vier uur. En dat drie jaar op rij! Verder startte ze in volle coronacrisis ook als zelfstandige loopcoach in bijberoep. Wat haar betreft een perfecte match: voeding, lopen en mensen enthousiasmeren voor gezonde keuzes.

Universiteit Vlaanderen

Bij Universiteit van Vlaanderen vinden we dat wetenschap voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom maken wij video’s en podcasts waarin de meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten lesgeven.