Energiezuinige verlichting

Door halogeen-, gloeilampen en spaarlampen- te vervangen door LED-verlichting kan je heel wat energie besparen. Daar kan een investeringskost tegenover staan maar er is steeds een zeer snelle terugverdientijd. De omschakeling naar Ledverlichting is daarom nagenoeg altijd zinvol.

  • Beginner
  • Acties
  • Energie
Impact: 3/5
Investering: 1/5

Wat betekent re-lighting?

De term re-lighting wordt gebruikt om verlichtingstoestellen te voorzien van energiezuinige LED-lampen.

Produceert een LED-lamp altijd “koud” licht?

Het licht van LED-lampen is anders dan licht van gloeilampen. De eerste is “kouder” of blauwer van kleur. De tweede is “warmer” of geler van kleur. Koud licht is wel efficiënt maar minder gezellig.

LED-technologie staat echter niet stil. Nu kan je LED-lampen aanschaffen die warm licht geven. Let daarom op de Kelvin-aanduiding van de verpakking of de vermelding “warm white”.

Licht-als-een-dienst

Licht-als-een-dienst of light-as-a-service is een model waarbij een andere partij de eigenaar is van de lichtarmaturen en verantwoordelijk voor de eventuele vervanging. Het licht wordt dan als een dienst aangekocht.

Informeer bij www.veb.be of www.vipa.Be of dit gesubsidieerd kan worden.

Webinar

Op 14 juni 2023 tijdens de studiedag ‘Energietransitie in de welzijns- en zorgsector' gaf Lard Vanobbergen (VEB) een toelichting over studies rond licht en Licht-als-een-Dienst en de aanpak van VEB bij kleine of grote projecten.