Fietsleasing voor de medewerkers van je organisatie

Bedrijfsfietsen aanbieden op een financieel aantrekkelijke manier is een van de meest overtuigende maatregelen om medewerkers aan het fietsen te krijgen. Een fietsleasing zorgt voor een volledige ontzorging, is financieel voordelig (gemiddeld tot 40%) en biedt werknemers alle flexibiliteit in hun fietskeuze.

  • Expert
  • Blog
  • Mobiliteit
Impact: 3/5
Investering: 3/5

Wat is fietsleasing?

Indien een werkgever fietsleasing aanbiedt aan zijn medewerkers, dan kunnen ze een fietspakket huren op lange termijn met optie tot overname. De medewerker huurt niet enkel een fiets, maar maakt ook gebruik van pechverhelping, verzekering, onderhoudsbudget en fietsaccessoires. De huurperiode is meestal 3 jaar en de medewerker betaalt maandelijks een bijdrage voor het gekozen fietspakket via het brutoloon. Na afloop kan de medewerker de fiets overnemen aan een restwaarde, meestal 16% van de cataloguswaarde.

Als werkgever kan je fietsleasing enkel op een financieel aantrekkelijke manier aan je werknemers aanbieden als ze beschikken over enige ruimte voor brutoloonruil: via het maandelijkse loon of de eindejaarspremie. Helaas is dit niet altijd voor (alle) medewerkers van een organisatie mogelijk. Dan is fietsleasing via nettoloonruil (natuurlijk een stuk minder interessant), het organiseren van een groepsaankoop of een financiële tussenkomst van de werkgever een mogelijk alternatief.

Hoe begin ik eraan?

Voor fietsleasing werk je als werkgever natuurlijk samen met een fietsleasemaatschappij. Zij zullen je bij de verschillende stappen begeleiden: van de opmaak van een fietspolicy tot infosessies voor de medewerkers.

De markt aan aanbieders evolueert continu. Enkele van de huidige spelers op de Belgische markt: o2o, Cyclis, Joule, Ubike, B2Bike, Lease a Bike, KBC Fietslease, Cyclobility, BikeRepublic,...

Op zoek naar inspirerende cases?