Hebben we genoeg materiaal voor energietransitie?

De opwarming van de aarde beperken tot anderhalve graad. Dat staat zowat ik elke slotverklaring van de afgelopen klimaattoppen. Daarvoor is de transitie naar hernieuwbare energie een must. Maar hoe pakken we die aan? En hebben we daar wel genoeg grondstoffen voor? We vroegen het aan expert duurzaam materialenbeheer Karel Van Acker van de KU Leuven.

  • Expert
  • Podcast
  • Materialen
Impact: 3/5
Investering: 1/5

Video Universiteit van Vlaanderen

Hebben we genoeg materiaal voor de energietransitie? :: Universiteit van Vlaanderen

Karel Van Acker is professor circulaire economie aan de KU Leuven. Ook leidt hij het Steunpunt Circulaire Economie voor de Vlaamse Overheid. Zijn onderzoek gaat over duurzaamheidsevaluaties van materialen en materiaalkringlopen, gaande van biogebaseerde polymeren tot kritieke metalen, recyclage, deeleconomie, en over het ontwikkelen van strategieën voor het realiseren van de circulaire economie. De relatie van materialen tot een duurzame maatschappij vormt dan ook de rode draad doorheen zijn activiteiten. Zelfs in zijn vrije tijd. Dan houdt hij zich bezig met verbindende communicatie, een belangrijke soft skill bij het realiseren van een circulaire economie, want circulair wordt een bedrijf of consument nooit op eigen kracht. Wel door in een waardeketen beter samen te werken en te communiceren.

Universiteit van Vlaanderen

Bij Universiteit van Vlaanderen vinden we dat wetenschap voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom maken wij video’s en podcasts waarin de meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten lesgeven.