Hoewel de klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van onze tijd is, blijft het vaak een onbesproken onderwerp in onze dagdagelijkse gesprekken. Ontdek waarom dit zo is en hoe je het klimaatgesprek op een positieve manier kunt aangaan.
Klimaatactie nr 2: beïnvloed je omgeving
In zijn boek '10 klimaatacties die werken' geeft Pieter Boussemaere eenvoudige stappen die jij kunt zetten om een positieve impact te maken op het milieu, zonder veel tijd of geld te investeren. Klimaatactie nummer 2? Je omgeving beïnvloeden.
Het dominante klimaatgesprek is stilte
Heb je ooit geprobeerd om tijdens een gezellig samenzijn het gesprek op de klimaatopwarming te brengen? De kans is groot dat je met een ongemakkelijke stilte werd geconfronteerd. Zelfs als mensen instemmen om erover te praten, merk je vaak dat het gesprek snel afglijdt naar onderwerpen zoals afval of plastic zakken, zonder dat de kern van de klimaatkwestie echt wordt aangeraakt. Dit komt deels door een gebrek aan kennis, maar ook omdat veel mensen simpelweg niet weten hoe ze op het onderwerp moeten reageren. Zo blijft de klimaatopwarming vaak onbesproken, alsof het een taboe is.
Hardnekkige barrières
Er zijn diverse psychologische en sociale barrières die ons ervan weerhouden om over de klimaatkwestie te praten. Een belangrijke reden is de afstand die we voelen tot het probleem. Het lijkt vaak iets van de verre toekomst of van andere delen van de wereld. Daarnaast zorgen negatieve gevoelens, zoals angst voor verlies van comfort, ervoor dat we het onderwerp liever vermijden. Er is ook sprake van cognitieve dissonantie, we voelen ons ongemakkelijk omdat we weten dat we zelf bijdragen aan het probleem, maar het liefst houden we onze gewoontes in stand. Ten slotte speelt onze sociale omgeving een grote rol: als niemand anders over het klimaat praat, voelen wij ons ook minder geneigd om dat te doen.
Verbreek de stilte
Het doorbreken van deze collectieve stilte is cruciaal. Maar hoe doe je dat? Ten eerste is het belangrijk om het gesprek positief te benaderen en niet meteen te vervallen in doemscenario's. Focus op oplossingen en wat we samen kunnen bereiken. Vermijd het vingerwijzen, want dat leidt vaak tot defensieve reacties. Luister naar de zorgen en argumenten van anderen en probeer een constructief gesprek aan te gaan.
Waarover moet je wel/niet praten
Als je het gesprek aangaat, richt je dan op de onderwerpen die mensen raken en waar ze zich mee kunnen identificeren. Praat over concrete zaken zoals hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken of wat ze zelf kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vermijd technische details of te abstracte concepten die mensen kunnen afschrikken. Het gaat erom het gesprek toegankelijk en relevant te maken voor iedereen.
Hoe moet je er wel/niet over praten
Een goed klimaatgesprek begint met empathie en begrip. Vermijd preken of dramatische taal die mensen kan afschrikken. Stel in plaats daarvan vragen en moedig een open dialoog aan. Door op een constructieve en verbindende manier te praten, kun je helpen de collectieve stilte rondom het klimaat te doorbreken en bij te dragen aan een bredere bewustwording en actie.
Vergroot je klimaatkennis vandaag nog. Lees er alles over op:
- De website van Pieter Boussemaere.
- De Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering.
- De website van het Belgian Climate Centre
- De website van The Good Wave
- Heb je liever dat de kennis naar je toekomt, abonneer je dan op Ons Klimaat, de wekelijkse klimaatnieuwsbrief van de VRT.