Wil je besparen op je energiefactuur én je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan is isoleren de slimste zet. Maar waar begin je? Ontdek hoe je stap voor stap je woning energiezuiniger maakt.
Klimaatactie nr 8: isoleer, isoleer, isoleer
In zijn boek '10 klimaatacties die werken' geeft Pieter Boussemaere eenvoudige stappen die jij kunt zetten om een positieve impact te maken op het milieu, zonder veel tijd of geld te investeren. Klimaatactie nummer 8? Isoleren.
Energiezuinig wonen
Energiezuinig wonen is een essentieel onderdeel van de energietransitie, maar krijgt vaak minder aandacht dan bijvoorbeeld zonne-energie of elektrische mobiliteit. Zo is energiezuinig wonen goed voor je portemonnee én het klimaat. Veel warmte gaat verloren via daken, muren en ramen, waardoor je meer moet stoken. Door je woning goed te isoleren, blijft de warmte beter binnen en verbruik je minder energie. Een efficiënte verwarming, zoals een warmtepomp of een condensatieketel, helpt ook om je verbruik te verlagen.
Daarnaast bespaar je energie met dubbel of driedubbel glas en zuinige toestellen. Heb je zonnepanelen? Dan wek je zelf groene stroom op en verlaag je je energiefactuur. Energiezuinig wonen vraagt soms een investering, maar die verdien je op lange termijn terug!
Isoleren: waar beginnen?
Een goed geïsoleerde woning is niet alleen energiezuinig, maar ook comfortabel. Maar waar begin je? Dat hangt af van je woning, budget en prioriteiten. In de meeste gevallen start je met het dak, omdat daar het grootste warmteverlies optreedt.
Dakisolatie
Warmte stijgt, en een slecht geïsoleerd dak laat veel energie verloren gaan. Daarom is het vaak de eerste stap bij isoleren. Zelfs als er al een dunne laag isolatie ligt, kan na-isoleren veel opleveren. De terugverdientijd van dakisolatie ligt tussen vier en acht jaar, afhankelijk van je situatie en de beschikbare premies.
In Vlaanderen is dakisolatie zelfs verplicht. Sinds 2020 kan een burgemeester een woning zonder voldoende dakisolatie ongeschikt verklaren.
Buitenmuren
Na het dak zijn de buitenmuren een belangrijke bron van warmteverlies. Spouwmuurisolatie is vaak een snelle en betaalbare oplossing. Heb je geen spouw of wil je nog beter isoleren? Dan kun je kiezen voor buitengevelisolatie, waarbij een extra laag isolatie rond je woning wordt geplaatst. Dit is duurder, maar zorgt voor de beste resultaten.
Ramen en deuren
Oud dubbel glas is niet meer van deze tijd. Hoogrendementsglas of drievoudig glas houdt de warmte veel beter binnen. Let op: nieuwe ramen werken pas optimaal als ook het schrijnwerk voldoende isoleert.
Sinds 2020 moeten alle leefruimtes in Vlaanderen minstens dubbel glas hebben. Vanaf 2023 kunnen woningen zonder dubbel glas zelfs als ‘ongeschikt’ worden verklaard.
Vloerisolatie
Als laatste is er nog de vloer. Heb je een kelder of kruipruimte? Dan kun je isolatieplaten tegen het plafond van de kelder plaatsen. Anders kun je de vloer uitbreken en een nieuwe, geïsoleerde vloeropbouw voorzien. Dit is een ingrijpende, maar lonende investering.
Advies en premies
Omdat elke woning anders is, is het slim om professioneel advies in te winnen. Wil je direct aan de slag? Begin met eenvoudige ingrepen zoals het isoleren van verwarmingsleidingen, het plaatsen van radiatorfolie of het dichten van kieren en naden. Elke stap telt!
Vergroot je klimaatkennis vandaag nog. Lees er alles over op:
- De Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering.
- De website van het Belgian Climate Centre
- De website van The Good Wave
- Heb je liever dat de kennis naar je toekomt, abonneer je dan op Ons Klimaat, de wekelijkse klimaatnieuwsbrief van de VRT.