Energie kiezen die écht duurzaam is en zelf stroom opwekken kan een wereld van verschil maken. Ontdek hoe je met eenvoudige keuzes een grote impact kunt hebben op het klimaat.
Klimaatactie nr 4: kies de juiste elektriciteit
In zijn boek '10 klimaatacties die werken' geeft Pieter Boussemaere eenvoudige stappen die jij kunt zetten om een positieve impact te maken op het milieu, zonder veel tijd of geld te investeren. Klimaatactie nummer 4? Kiezen voor de juiste elektriciteit.
Kies voor échte groene stroom
Een groene keuze maken begint bij je energieleverancier. Kies voor échte groene stroom, waarbij jouw factuur rechtstreeks bijdraagt aan de productie van nieuwe, hernieuwbare energiebronnen. Hoewel bijna de helft van de Vlaamse gezinnen een groen contract heeft, komt veel van deze energie op papier uit het buitenland, zoals Noorse waterkracht. Dit systeem van Garanties van Oorsprong (GvO’s) lijkt nobel, maar heeft niet altijd een directe impact op meer groene stroomproductie.
Om écht verschil te maken, kan je kiezen voor leveranciers die lokaal investeren in groene projecten. Wil je niet alleen verbruiken, maar ook bijdragen? Overweeg dan om zelf groene stroom op te wekken of te investeren in een coöperatie.
Wek je eigen stroom op: alleen of in groepsverband
Zelf elektriciteit opwekken is niet alleen een slimme investering, maar ook een directe manier om je impact op het milieu te verkleinen. Met zonnepanelen op je dak profiteer je van goedkope, hernieuwbare energie. Een zonne-installatie voor een gemiddeld gezin kost tussen de €4.000 en €6.000 en is meestal binnen 8 tot 12 jaar terugverdiend. Na deze periode produceer je nog jarenlang gratis groene stroom, terwijl de panelen een levensduur van minstens 25 jaar hebben.
Is je dak niet geschikt of woon je in een huurwoning? Geen probleem! Collectieve projecten, zoals energiecoöperaties of gezamenlijke investeringen in windturbines en zonneparken, bieden een uitstekende oplossing. Door samen met buurtgenoten of via een coöperatie te investeren, haal je vaak een beter rendement en ondersteun je lokale, duurzame energieproductie.
Voor de toekomst zijn er nog meer innovatieve opties in opmars. Denk aan zonnepanelen die geïntegreerd zijn in dakbedekking of zelfs flexibele, dunne panelen die overal toepasbaar zijn. Wie weet, misschien wek je binnenkort energie op met de ramen van je serre of de carport in je tuin.
Vergroot je klimaatkennis vandaag nog. Lees er alles over op:
- De website van Pieter Boussemaere.
- De Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering.
- De website van het Belgian Climate Centre
- De website van The Good Wave
- Heb je liever dat de kennis naar je toekomt, abonneer je dan op Ons Klimaat, de wekelijkse klimaatnieuwsbrief van de VRT.