We weten allemaal dat ons gedrag impact heeft op het klimaat. We letten op ons energieverbruik, kopen bewuster en eten vaker vegetarisch. Maar zodra we op vakantie gaan, lijken die principes te vervagen.
Klimaatactie nr 7: vlieg verstandig
In zijn boek '10 klimaatacties die werken' geeft Pieter Boussemaere eenvoudige stappen die jij kunt zetten om een positieve impact te maken op het milieu, zonder veel tijd of geld te investeren. Klimaatactie nummer 7? Verstandig vliegen.
Vliegen blijft voor velen vanzelfsprekend, zelfs voor wie zich bewust is van de klimaatproblematiek. Dat is zorgwekkend, want de luchtvaart is een van de snelst groeiende bronnen van broeikasgasemissies. Toch wordt vliegen nog steeds gezien als een recht en een statussymbool. Hoe kunnen we deze paradox doorbreken?
5 procent... and counting
Luchtvaart veroorzaakt 5 procent van de wereldwijde uitstoot, maar dat cijfer verbergt de snelle groei. Vliegen voelt voor velen als een basisrecht, maar eigenlijk maakt slechts een klein deel van de wereldbevolking er gebruik van. Slechts 1 procent van de mensen veroorzaakt meer dan de helft van de uitstoot, terwijl 80 procent nog nooit in een vliegtuig heeft gezeten. Toch blijft de luchtvaart groeien: in 1950 waren er 25 miljoen internationale reizigers, in 2019 al 1,5 miljard.
Efficiëntere vliegtuigen en schonere brandstoffen kunnen die explosie niet bijbenen. Zonder drastische ingrepen zal de uitstoot van de sector in 2050 verdrievoudigen. De conclusie is duidelijk: wie écht zijn klimaatimpact wil verkleinen, vliegt minder.
Wat kan jij doen?
Vliegen heeft een enorme impact op het klimaat. Daarom is de eerste en beste stap: minder vliegen. Kan je je reis vervangen door een treinrit of een andere duurzame optie? Doe dat dan.
Moet je toch vliegen? Kies dan bewust:
✔️ Beperk het aantal vluchten. Eén enkele verre vlucht kan je hele CO₂-besparing van het jaar tenietdoen.
✔️ Vlieg rechtstreeks. Een tussenstop betekent extra uitstoot.
✔️ Kies een efficiënte luchtvaartmaatschappij. Sommige hebben zuinigere toestellen en stoten minder CO₂ uit.
Wil je je uitstoot compenseren? Doe dat via een betrouwbare organisatie, zoals Gold Standard of atmosfair. Zij zorgen ervoor dat jouw bijdrage écht helpt, bijvoorbeeld door bomen te planten of duurzame energieprojecten te steunen.
Vergroot je klimaatkennis vandaag nog. Lees er alles over op:
- De website van Pieter Boussemaere.
- De Belgische federale site voor betrouwbare informatie over klimaatverandering.
- De website van het Belgian Climate Centre
- De website van The Good Wave
- Heb je liever dat de kennis naar je toekomt, abonneer je dan op Ons Klimaat, de wekelijkse klimaatnieuwsbrief van de VRT.