Klimaatverandering ontwricht

In 2022 stelt het International Panel on Climate Change van de Verenigde Naties in zijn zesde rapport vast dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt. En dat dit wereldwijd een onomkeerbare impact heeft op onze ecosystemen. Klimaatverandering ontwricht onze samenleving.

  • Verkenner
  • Blog
Impact: 2/5
Investering: 1/5

Waarom sociaal werk rond klimaat moet werken

De klimaatcrisis zet mensenrechten onder druk. Sociaal werk heeft de taak niet enkel kwetsbare mensen te beschermen, maar ook de natuur. Dat vraagt een paradigmawisseling in sociaal werk, stelt de Nederlandse lector Richard de Brabander.

Eco-sociaal werk ziet de klimaatcrisis als een sociaal-politiek vraagstuk en zet zich in voor sociale veranderingen om de positie van kwetsbare groepen en de natuur te verbeteren. Het doel moet zijn om sociale gelijkheid te bevorderen en voorwaarden te realiseren die het recht op gezondheid, zinvol en gezond werk, op goede huisvesting en kansengelijkheid bevorderen.

Daartoe moet het maatschappelijke patronen die deze rechten voor sommige groepen onbereikbaar maken, signaleren en bevragen. En het moet de belangen van die groepen collectief behartigen.

Lees verder op:

Ecosociaal werk - Opinie - Sociaal.Net