Laat je inspireren door deze koplopers

In de voorzieningen zijn dit ECOSWITCH KOPLOPERS 

Sociale ondernemings die vandaag al ver gevorderd zijn in hun duurzaamheidsstrategie. Als ambassadeurs helpen ze andere sociale ondernemings op weg in hun duurzaamheidstraject. Zo bouwen we samen aan duurzaamheid in de sociale ondernemings in Vlaanderen

  • Expert
  • Blog
  • Materialen
Impact: 3/5
Investering: 3/5

Ter Muren Erembodegem

Een mooi en recent geopend project met de ambitie/mogelijkheid om op termijn koolstofneutraal te worden.

Ze hebben bijvoorbeeld al een interessante technische oplossing voor de opwekking van sanitair warm water zonder gas geïnstalleerd (booster op lucht-waterwarmtepomp), ver doorgedreven isolatie, zonnepanelen, regenwaterrecup, ventilatiesysteem D met warmte- en vochtrecuperatie, lage temperatuurverwarming via vloerverwarming, en geen actieve koeling (wel nachtkoeling via de luchtgroep). Maar ze hebben ook vooruitgedacht en maatregelen getroffen om te schakelen naar koolstofvrije energie (voorlopig met twee kleine gascondensatieketels): ruimte voor een warmtepomp met geothermie, leidingen voor laadpalen en wachtbuizen voor bijkomende zonnepanelen.

Kijk eens naar

https://www.kindergeluk.be/ter...;

Kijk eens naar dit VIPA project : Ter Muren in Erembodegem

Ter Muren (Erembodegem) | Kindergeluk vzw

Renovatie van medisch archief tot kantoren op ZNA Middelheimsite, Antwerpen – wint de BIS architectuurprijs

Bis architectuurprijs uitgereikt aan vier circulaire projecten (circubuild.be)

De verbouwing is een opportuniteit om een globale circulaire strategie te ontwikkelen voor de hele ziekenhuisinstelling. Er werd naar systeemoplossingen gezocht voor scheidingswanden, plafonds, technische installaties ... die aanpasbaar zijn, gebouwd met omkeerbare, low-techverbindingen en duurzame, herbruikbare materialen. Het resultaat is de toepassing van specifieke oplossingen in een modulair, flexibel en generiek systeem.

"De demonteerbaarheid is ongetwijfeld de grote sterkte van dit grootschalige renovatieproject", motiveert de jury. "Het betreft hier niet louter technische herbruikbaarheid, maar er werd echt nagedacht over de volledige herbruikbaarheid van het pand, de materialen, de functies ... Er is een grote flexibiliteit voor de invulling van ruimtes en hun functies (ook in de toekomst). Er werden verschillende scenario’s uitgewerkt die nog uitvoerbaar zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat het gebouw een testcase is."

"Modulariteit, met goede keuzes voor demontabele systemen op goed doordachte plekken, is hier tot het uiterste doorgedreven, terwijl het geheel architecturaal heel zuiver blijft. Het project maakt duidelijk hoe modulair bouwen praktische toepassingen kan vinden. De sterke focus op de financiële levenscyclus van het project is een extra troef. De total cost of ownership wordt duidelijk in kaart gebracht. Het project is al uitgevoerd en blijkt ook in de praktijk te werken zoals het werd voorzien.

VECTOR HAUS ir.-architecten en MAKER architecten