Meten is weten: water

Om te weten waar de grote winsten en opportuniteiten liggen, voer je een waterscan uit. Hierdoor heb je een juist beeld over je waterverbruik en wateropvangcapaciteit.

  • Beginner
  • Acties
  • Water
Impact: 2/5
Investering: 2/5

Gratis waterscans voor kmo’s

Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondersteunt kmo’s met een gratis waterscan. Zo krijg je beter zicht op het waterverbruik en op waterbesparende acties. Deze scans zijn voor kleine of middelgrote ondernemingen met een totaal waterverbruik van meer dan 500 m³ per jaar op vestigingsniveau. Je neemt hiervoor contact op met een erkend studiebureau. Deze en nog meer informatie vind je op de internetpagina.

Lijst erkende dienstverleners waterscan

In deze lijst vind je alle erkende dienstverleners voor een waterscan. De lijst is opgesteld door VLAIO en VLAKWA. Je kan een waterscan aanvragen als eerste stap richting jullie duurzaam watersysteem.

Groenblauwpeil, maak je perceel klimaatbestendig

Er zijn steeds meer intense regenbuien. Deze kunnen meermaals per jaar voor wateroverlast zorgen op je perceel. Door te veel verharding en een tekort aan groene zones. Je kan jouw risico berekenen via een tool van de Vlaamse overheid. Jouw groenblauwpeil. Neem hiervoor 20 tot 30 minuten de tijd.

Op dezelfde website kan je een simulatie uitvoeren om te weten wat jouw ideale regenwaterput is. De tool houdt rekening met de aangesloten verhardingen en de toepassingen voor hergebruik, maar geeft ook suggesties ter optimalisatie.

Je vindt er ook tal van tips en suggesties.