De overgang naar een maatschappij zonder fossiele brandstoffen gaat de komende jaren sneller verlopen. Er komen dan ook nieuwe regels bij, of bestaande regels worden aangepast. Vlaanderen beschouwt zorg- en welzijnsinstellingen als publieke organisaties en verwacht dat je hier zelf van op de hoogte blijft: je krijgt geen melding als je aan een nieuwe of veranderde regel moet voldoen. Controleer dus zelf goed of die regels voor jou van toepassing zijn.
Nieuwe regels voor zonnepanelen en laadpalen vanaf 2025
Laadpalen bij gebouwen met parkeerplaatsen
Vanaf 1 januari 2025 moet elk gebouw dat niet bedoeld is om in te wonen én dat een parkeerterrein heeft met meer dan 20 parkeerplaatsen, minstens 2 laadpunten hebben voor elektrische voertuigen. Bij een renovatie van minstens 25% van het gebouw of bij nieuwbouw gelden deze eisen al bij parkeerterreinen vanaf 10 plaatsen. Daarnaast moet je dan ook laad-infrastructuur, zoals kabelgoten, voorzien voor minstens 25% van de parkeerplaatsen.
Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid. Het VEB heeft voor publieke organisaties een raamovereenkomst afgesloten waarop je kan intekenen zodat je zelf geen marktonderzoek, aanbesteding enzovoort moet doen.
Zonnepanelen voor publieke gebouwen met een groot energieverbruik
Vanaf 30 juni 2025 moeten gebouwen van publieke organisaties die sinds 2021 jaarlijks minstens 250 megawattuur (MWh) energie verbruiken, minstens 12,5 wattpiek aan zonne-energie per vierkante meter horizontaal dakoppervlak opwekken. Uitgaande van (courante) zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek (=Wp) betekent dit dat je per 32 m² dakoppervlakte een zonnepaneel in dienst moet hebben.
Deze eisen worden de komende jaren verhoogd: op 1 januari 2030 naar 18,75 Wp en op 1 januari 2035 naar 25 Wp per m² dakoppervlak. Omdat zelf opgewekte energie quasi steeds goedkoper is dan aangekochte, is het zeker het overwegen waard om je dak onmiddellijk futureproof te maken.
Als je in 2021 nog niet aan de 250 MWh zat, maar dit later wel haalde, geldt de verplichting alsnog, maar krijg je wat extra tijd. Je vindt meer informatie en een handleiding op de website van de Vlaamse overheid. Ook hiervoor biedt het VEB een overeenkomst aan om je te ondersteunen: VEB zonnepanelen.