Onthaalouder met een duurzame visie

Kerstin vangt vandaag vier kinderen op: haar eigen zoontje Johannes en drie andere peuters. Terwijl we praten bij een kop koffie schilt Kerstin aardappels en rode biet voor het middageten en spelen de kinderen met zelf geraapte kastanjes en okkernoten. “Vanochtend zijn we naar het park geweest maar even vaak gaan we naar Anderstad, het natuurgebied hier vlakbij. Of naar het station, treinen kijken. Elke week ga ik met de kinderen naar de bibliotheek en de bakker, geregeld brengen we een bezoekje aan het rusthuis.”

  • Beginner
  • Blog
  • Voeding
Impact: 2/5
Investering: 1/5

Naar buiten bij goed en slecht weer

De kinderen zijn elke dag buiten. Ook bij slecht weer. Als het regent, zet Kerstin alle kinderen in haar bakfiets  onder het regenzeil. “Ze worden lastig als ze niet buiten kunnen, het zit echt in hun ritme ingebakken.” Eén keer per week heeft Kerstin hulp van haar schoonmoeder. Hét moment om  in de plassen te springen. Daarna gaan alle kinderen in bad en eten ze spaghetti. Dat is traditie.  

Katoenen luiers

Alle kinderen hier dragen katoenen luiers. De ouders kopen een pakket aan en laten de luiers achter in de opvang. Kerstin wast de luiers zelf. “Alle luiers gaan samen in een emmer. Ik was de luiers op 90° met voorwas en spoelen. Die kookwas hoeft eigenlijk niet maar ik vind dat hygiënischer.”  Kerstin ziet enkel voordelen in katoenen luiers. “Het verluieren met katoenen luiers kost iets meer tijd maar dat vind ik niet erg. Dat is tijd die ik neem om met dat ene kind bezig te zijn. Dan zing ik een liedje bijvoorbeeld.”  Heel wat ouders gebruiken zelf ook katoenen luiers:  Ze zien hier dat het gemakkelijker is dan ze dachten en hebben toch katoenen luiers gekocht.”  

Voeding

De voeding die de kinderen krijgen is biologisch. Kerstin kookt elke dag vers. “Groenten en fruit koop ik bij een biokraam op de markt. We eten volgens de seizoenen. Alleen voor fruit maak ik soms een uitzondering omdat ik wil dat de kinderen drie verschillende stukken fruit per dag eten. Pasta en linzen koop ik bij Bioplanet. Als onthaalouder betaal ik er minder.” Op de vraag of het eten dan niet duurder is, antwoordt Kerstin resoluut: “Dat heeft te maken met hoe je in het leven staat. Ik betaal liever een eerlijke prijs voor lekker en vers biologisch eten dan dat ik mijn geld geef aan puddinkjes of frisdrank.”  

Aan de kleuters legt Kerstin uit waar de groenten en het fruit vandaan komen. Bij de kleinste kinderen probeert ze verwondering op te wekken: “We gaan soms naar een bioveld hier in de buurt. Dan doe ik met de kinderen een wedstrijdje bieten plukken. Wie de grootste biet plukt, wint. ”  

Haar liefde voor eerlijke producten en de natuur geeft Kerstin door aan de kinderen: “Een tijdje geleden was onze buurman zijn buxusmotten aan het wegspuiten en de kinderen hadden daar commentaar op. Dat mag niet, zeiden ze.”

Hoe begin je eraan?

Tips voor startende onthaalouders die willen inzetten op duurzaamheid, zijn volgens Kerstin: “Denk niet te veel na. Volg de kinderen, en neem de ouders serieus. Leg jezelf niet te veel op, je kan elke dag bijsturen.

En tenslotte: “Probeer te genieten, dat is zo belangrijk!”