Overstappen op wasbare luiers, hoe pak je dat aan?

Kinderdagverblijf ’t Achtertuintje besloot in 2016 om alleen nog met wasbare luiers te werken. Voor verantwoordelijke Marijke Macharis was dit een logische stap. Al jaren werkt ze aan een beleid waarin ecologie centraal staat De eerste jaren werkte ’t Achtertuintje vooral aan natuurbeleving. Nu die aanpak verankerd, kijkt Marijke naar hergebruik van materialen en energiebesparing.

https://pedagogischondersteune...

  • Verkenner
  • Blog
  • Biodiversiteit
Impact: 3/5
Investering: 3/5

Een doordachte overgang, met het hele team

’t Achtertuintje vangt 50 kinderen op dus logistiek vroeg de overstap flink wat voorbereiding. Twee maanden lang probeerde het kinderdagverblijf de wasbare luiers uit. Marijke vroeg begeleiders dagelijks naar hun ervaringen. Vaak bleken kleine praktische wijzigingen het werkcomfort te verbeteren: de overbroekjes gleden bijvoorbeeld makkelijk uit de kast. Nu hangen ze aan een kapstokje. Die aandacht voor hun welbevinden trok de begeleiders over de streep. In werklast ervaren zij geen verschil met de wegwerpluiers. Dat komt ook omdat ’t Achtertuintje ervoor koos de luiers te huren bij een luierservice, die de vuile luiers ophaalt, wast en propere luiers levert. Voor een groot kinderdagverblijf vindt Marijke Macharis dat de handigste oplossing. Zelf wassen zou logistiek veel meer aanpassingen vragen.

En de ouders?

Nadat alle teamleden zich konden vinden in de keuze voor wasbare luiers, organiseerde ’t Achtertuintje een ouderavond om de vernieuwing aan te kondigen. Marijke vertelde de ouders dat het kinderdagverblijf elke dag een container vulde met wegwerpluiers. Dat vond ze moeilijk te rijmen met het accent op natuurbeleving en ecologie. Voor de meeste ouders hield dit argument steek. Dat de luiers die Marijke hen die avond liet zien, erg lijken op de vertrouwde wegwerpluier, was geruststellend. Ook overtuigend was de aanloop naar de beslissing, waarin het team had gezocht naar de meest comfortabele manier om de werking aan te passen. Zo waren ouders zeker dat de luiers niet meer tijd van begeleiders zouden opslorpen dan tevoren. Een laatste bezorgdheid zijn rode billetjes. Marijke en haar team zijn er intussen gerust in dat de wasbare luiers niet de oorzaak zijn van rode billetjes: ze zien er niet meer of minder dan tevoren.

Ouders die toch willen dat hun kind wegwerpluiers draagt, kunnen daar in ’t Achtertuintje nog steeds voor kiezen. Het kinderdagverblijf rekent daarvoor wel 2 euro aan per opvangdag terwijl het voor de wasbare luiers 1,53 euro vraagt. Die prijs weerspiegelt voor Marijke de reële kost, afvalverwerking inbegrepen. Op dit moment maakt geen enkele ouder gebruik van deze regeling. Meer nog: een derde van de gezinnen die naar ’t Achtertuintje komen gebruikt ook thuis wasbare luiers.

Intussen merkt het team dat ouders die op zoek zijn naar opvang opener staan voor wasbare luiers. Ze hebben er vaak al elders over gehoord of zien dat hun gemeente subsidies geeft voor de aankoop ervan. En na 2,5 jaar ervaring met de wasbare luiers kan Marijkes team ouders nu ook verzekeren dat kinderen die wasbare luiers dragen inderdaad sneller zindelijk zijn.

Verzorgingsdoekjes

Marijke en haar team trekken de ecologische lijn ook door in de doekjes waarmee ze de kinderen bij het verschonen verzorgen. Hierbij heeft Marijke nog een aantal tips. Er zijn veel doekjes op de markt, maar voor een groot kinderdagverblijf kan de aankoop ervan behoorlijk duur zijn. Gelukkig kun je makkelijk zelf doekjes maken. Flanellen lakens of sponshanddoeken die wat slijtage vertonen zijn snel om te toveren tot verzorgingsdoekjes: verknippen, randjes omstikken en klaar. Heb je niets in huis dat aan hergebruik toe is? Ikea verkoopt op de kinderafdeling kleine handdoekjes aan zeer schappelijke prijzen. Die zitten per tien verpakt. Je kunt de doekjes in vier knippen en omstikken en hebt dan meteen een flinke set verzorgingsdoekjes. Een tweetal druppels amandelolie in het water geeft extra zachtheid.

En de toekomst?

Marijke is blij met haar keuze voor wasbare luiers. Zo toont ze kinderen in de praktijk hoe je zorgzaam kunt omspringen met je omgeving. De komende tijd wil Marijke hierop voortbouwen om de werking van ’t Achtertuintje nog ecologischer te maken. De gemeente zal een energiescan uitvoeren zodat duidelijk wordt welke ingrepen mogelijk zijn aan het gebouw. En binnenkort al komen er grote regentonnen, met kraantjes. Als de kinderen de dieren van het kinderdagverblijf verzorgen, kunnen ze hun drinkwater uit de regentonnen tappen. Zo zien ze hergebruik en energiezuinigheid in de praktijk. Om het verband tussen de ecologische werking en de pedagogische aanpak duidelijk te maken, is ecologie een agendapunt op elke vergadering die het team maandelijks organiseert. Samen bereik je immers meer!