Sustacare, een managementproces-aanpak voor zelfsturende teams in organisaties.

Deze tool, speciaal ontwikkeld voor de zorgsector, helpt organisaties uit de zorgsector om hun duurzaamheidsstrategie en activiteiten uit te bouwen en te verbeteren.

  • Verkenner
  • Blog
Impact: 4/5
Investering: 4/5

Sustacare

Sustacare is een afgeleide van de meer generische Sustatool, ontwikkeld door de Vlaamse overheid. De vertaling van Sustatool naar Sustacare werd ingezet door EY en werd vervolgens via piloot-testing door een 12-tal leden van Zorg.tech en Zorgnet-Icuro klaargemaakt voor lancering.

Het grote verschil met de Sustatool is dat de Sustacare focust op 11 thema’s (in plaats van 15 thema’s), waaronder aankoop & supply chain, lean, energie, water, transport, milieu, ethiek, medewerkers, gezondheid & veiligheid, communicatie, en stakeholders.

Via 5 stappen voorziet de Sustacare om organisaties te helpen in het opbouwen van een duurzaamheidsplan. In de ‘concretiseer’ stap kunnen organisaties inspiratie opdoen voor acties en projecten gerelateerd aan de zorgsector. Als organisatie kan je alles goed bijhouden in het online Sustacare dashboard.

Elke organisatie kan zich gratis registeren via https://www.mvovlaanderen.be/sustatool

Bekijk hier de presentatie van Céline De Waele van Zorgnet-Icuro over de achtergrond van de tool.

Vergelijking van duurzaamheidstools

Het UCLL heeft een onderzoek uitgevoerd waarin verschillende duurzaamheidstools – Future-Fit, Economy for the Common Good, Sustatool, B-Corp - met elkaar vergeleken worden. 

Je kan het rapport raadplegen op https://www.cimio.ucll.be/rapport-duurzaamheidstools