Bij Talander komen zorg, natuur en gemeenschap samen in een unieke symbiose. Vanuit een diepgewortelde visie op sociaaltherapie en geïnspireerd door het werk van Rudolf Steiner, biedt Talander volwassenen met een verstandelijke beperking een warme thuis en zinvolle dagbesteding. In samenwerking met partners zoals Natuurinvest creëren zij plaatsen waar mens en natuur elkaar versterken. Ontdek hoe hun projecten in Ravels en Arendonk deze missie tot leven brengen.
Talander, waar natuur en zorg elkaar ontmoeten
Een gedeelde overtuiging
Talander is een hechte gemeenschap in Arendonk waar volwassenen met een beperking wonen en werken. De werking vertrekt vanuit kwalitatieve zorg die mensen in staat stelt om hun eigen mogelijkheden te leren ontdekken en verder te ontplooien. Bij Talander dragen bewoners en medewerkers samen verantwoordelijkheid voor het dagelijks werk en de zorg voor mens, dier en natuur. Gastvrijheid en dienstbaarheid voor de medemens staan bij hen hoog in het vaandel.
In 2013 bood zich een bijzondere kans aan: Natuurinvest, een dochteronderneming van het Agentschap Natuur en Bos, zocht een concessiehouder voor de boswachterswoning in Ravels. Dankzij een gedeelde overtuiging dat natuur kansen biedt voor persoonlijke groei en verbinding, ontstond er een samenwerking die hen in staat stelde om deze missie verder uit te bouwen. Zo kregen de bewoners niet alleen een plek in de natuur, maar ook de kans om hier actief aan bij te dragen en een sterke band met de buurt op te bouwen.
Twee projecten in Ravels en Arendonk
De samenwerking leidde tot twee belangrijke projecten:
- Buitenhuis Talander (Ravels): Sinds 2014 is deze voormalige boswachterswoning een thuis voor bewoners met een inwonende medewerker. Omgeven door het bos werken zij hier aan zelfstandigheid, sociale vaardigheden en integratie in de samenleving.
- De Wouwershoeve (Arendonk): Deze locatie, in concessie sinds 2015, biedt niet alleen woonruimte, maar ook een ontmoetingsplek voor bezoekers en toeristen. Hier kunnen mensen genieten van een theehuisje, bessen en bloemen plukken op de plukweide, overnachten in een omgebouwde werfkeet of de prachtige omgeving verkennen met de fiets, te voet of met paard.
In beide projecten maakt Talander steeds de brug tussen de bewoners en de omgeving. Zo werken bijvoorbeeld een aantal bewoners in duurzame landbouwbedrijven in de buurt of worden ze ingezet voor natuurbehoud in de streek.
Een win-winsituatie
De projecten gaven ook nieuw leven aan leegstaande gebouwen en boden een maatschappelijke meerwaarde. Het resultaat is een win-winsituatie: Natuur en Bos zag hun patrimonium duurzaam ingevuld, en Talander kreeg een prachtige omgeving om haar zorgaanbod verder te ontwikkelen.
De samenwerking met Natuurinvest heeft de visie van Talander op de kracht van natuur en gemeenschap alleen maar versterkt. Het toont hoe zorgorganisaties en natuurbeheer samen nieuwe mogelijkheden kunnen creëren. Talander hoopt dat dit andere organisaties inspireert om soortgelijke initiatieven op te starten: "Laten we samen bouwen aan plaatsen waar mens en natuur in harmonie kunnen groeien."