Tool kost woon-werkverkeer

Het financiële voordeel van de fiets of het openbaar vervoer kan een belangrijke motivator zijn voor medewerkers om de auto te laten staan. Met een simulatietool geef je hen meer inzicht in de kosten en besparingen van verschillende opties

  • Verkenner
  • Blog
  • Mobiliteit
Impact: 3/5
Investering: 2/5

Wat houdt zo’n tool precies in?

Hoeveel bespaar ik door mijn auto te laten staan en met de trein naar het werk te gaan? Hoeveel zou mijn fietsvergoeding maandelijks bedragen als ik zou fietsen? Door het ingeven van het aantal fietsdagen en hun woon-werkafstand in een tool, berekenen medewerkers makkelijk wat het hen opbrengt. De tool kan in Excel worden opgemaakt met de concrete vergoedingen van je organisatie.

Waarom zo’n tool aanbieden?

Medewerkers vinden het financiële aspect vaak belangrijk bij de keuze tussen verschillende vervoersmodi. De tool geeft hen meer inzicht in de hoge kosten van eigen wagengebruik, ondanks een eventuele kilometervergoeding. Bovendien is het meteen duidelijk welke vergoedingen hun werkgever voorziet voor de fiets en het openbaar vervoer.

Opbouw van de tool

Maak de tool op in Excel. Voorzie open velden waarin medewerkers hun woon-werkafstand en het aantal dagen per vervoermiddel invullen. Zorg ervoor dat alle vervoersmodi opgenomen zijn, net als eventueel thuiswerk of het werken op andere locaties. Baseer je tool zoveel mogelijk op de werkelijke kosten: abonnementen openbaar vervoer, sociaal abonnement, fietsvergoeding, autokosten (momenteel geschat op €0,417/km). Voorzie hierbij een grafiek zodat het meteen visueel duidelijk is voor de medewerkers wat hun besparingen zijn.