Want er is plaats voor meer natuur in élke tuin en op élk balkon

Bekijk je straat of wijk eens vanuit de lucht. Dan zie je dat jouw tuin deel uitmaakt van een enorm groen netwerk. Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit tuinen en terrassen. Het potentieel is enorm. Net dat potentieel willen de Tuinrangers benutten. Zo kunnen we niet alleen het verschil maken voor vlinders, vogels en allerlei andere wilde dieren. We hebben zelf ook baat bij een koelere tuin die meer regenwater vasthoudt.

  • Beginner
  • Acties
  • Biodiversiteit
Impact: 3/5
Investering: 1/5

De Tuinrangers

De Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor tuinen en een hart voor de natuur. Ze helpen hun stad of gemeente om biodiverser en klimaatrobuuster te worden via de tuinen van de inwoners. Want dieren hebben het moeilijk en mensen kreunen onder warme droge zomers. Een tuin vol natuur is een deel van de oplossing. Daarom sensibiliseren en adviseren de Tuinrangers rond natuurvriendelijke tuinen. 

Natuurvriendelijk tuinieren is verrassend eenvoudig. Bestaat er dan niet al een schat aan informatie over natuurvriendelijke tuinen? Ja, en die informatie is vaak zelfs gratis beschikbaar op het internet. Maar waar begin je? En hoe zit dat dan specifiek voor jouw tuin? Want een tuin aan de kust is heel anders dan een tuin in het Pajottenland. Met een Tuinranger die goed naar je luistert, jouw tuin bestudeert en je ter plaatse adviseert, ben je zo vertrokken.

Het Tuinrangersproject is een initiatief van Vlaanderen ter ondersteuning van lokale overheden. Per deelnemende stad of gemeente staat Inverde, als opleidingscentrum van Natuur en Bos, in voor de opleiding, opvolging en bijscholing van het lokale Tuinrangersteam.

Nodig de natuur uit in je tuin

Door kennis te maken met het fascinerende leven in je tuin krijg je vanzelf zin in nog meer tuinnatuur. Je krijgt van de Tuinranger advies op maat van jouw tuin en jouw leven. Dat doen ze door gratis tuinadvies op maat te geven. Wie niet kan wachten, vindt meer dan voldoende informatie op deze website om zelf aan de slag te gaan.

De Tuinrangers zijn laagdrempelig én deskundig. Alle inhoud op deze website en al het tuinadvies zijn zo veel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en goedgekeurd door het team achter Ecopedia.

Voel je het al kriebelen? Wil jij ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? De lokale Tuinrangers helpen je graag op weg.