Een maatschappij waarbij materialen hun waarden niet verliezen en steeds opnieuw kunnen gebruikt worden, daar willen we naar toe. Daarvoor moeten we nu al de juiste aankopen doen, stap voor stap.
Circulair aankopen, natuurlijk!
Wat is circulair aankopen?
Circulair aankopen is een uitbreiding op duurzaam aankopen.
Duurzaam aankopen: Je koopkracht wordt ingezet voor maximale positieve ecologische, sociale en economische impact doorheen de levensduur van producten, diensten en werken.
Circulair aankopen: De energie- en materiaalkringlopen worden actief gesloten doorheen de ganse leveringsketen. Van ontwikkeling, productie, (her)gebruikt tot het einde van de levenscyclus, bij alle betrokken stakeholdergroepen. Hiervoor wordt maximaal ingezet op samenwerking en co-creatie. Daarbij worden negatieve milieu-impact en het creëren van afval zo veel mogelijk vermeden. De focus ligt bij circulair aankopen op het maximaal warden behoud van de aan te producten, materialen en componenten.
Op de website van Vlaanderen Circulair vindt je heel veel informatie.
De 7 stappen van het circulair aankoopproces
Hoe doe je dat nu, circulair aankopen? Wel, stap voor stap. Daarbij hou je steeds de 5 R’s in je achterhoofd. Want het beste blijft om zo weinig mogelijk materialen te gebruiken. Vlaanderen Circulair beschrijft duidelijk op hun website welke zeven stappen er bestaan in een circulair aankooopproces.
Begin het proces steeds met het afvragen van jouw eigen rol binnen de organisatie. Hoe kan jij circulair aankopen introduceren? Wie kan jou hierbij helpen? De afbeelding hieronder toont de 5 stappen/levels om te komen tot circulaire aankoopmaturiteit. De volledige organisatie is dan gericht op circulair aankopen. Het is de manier van werken en denken geworden op alle niveaus. Vergeet daarbij niet dat deze werking steeds in beweging is. Je blijft steeds in vraag stellen of er betere (aankoop) strategieën mogelijk zijn, want de markt en technologie is ook in constante beweging.
Op deze pagina vind je ook een webinar waarin Jodie Berke uitlegt waarom het nodig is om circulaire aankoopmaturiteit te bereiken. Ze geeft praktische tips en het voorbeeld van Stad Haarlem.
Circulair aankopen in de zorg
Op zoek naar inspirerende voorbeelden en publicaties, specifiek voor de zorgsector? Laat je gaan op deze pagina van Vlaanderen Circulair.
Je leest er over de werkkleding van Universitair Ziekenhuis Gent. Hoe zij via hun aanbestedingseisen tot een duurzamer resultaat zijn gekomen en daarmee bijna 500 000 plastic flessen recycleerde.
Of laat je begeleiden door de gids voor duurzame aankopen: luiers en incontinentiematerialen.
Circulair aankopen overal
De website van Vlaanderen Circulair is het ideale startpunt voor informatie en inspiratie rond circulair aankopen. In verschillende productgroepen verzamelen ze de lessen uit Green Deal Circulair Aankopen, relevante publicaties en concrete cases.
Onderschat de impact van jouw organisatie zeker niet. Al onze spullen hebben een (verborgen) impact gedurende de gehele levenscyclus. Dit gaat zeker ook over de alledaagse spullen, zoals werkkledij, kantoormateriaal en schoonmaakmiddelen. We willen jullie uitdagen om bij elke nieuwe aankoop op zoek te gaan naar een meer duurzame oplossing.
Circulaire aanbieders
Ben je opzoek naar een circulaire aanbieder? Vlaanderen Circulair bundelt alle aanbieders op deze website.